تربیت فناورانه
الگوی برنامه درسی تربیت فناورانه مبتنی بر سواد فناورانه برای زندگی در قرن بیست و یکم، برآوردن نیازهای دنیای در حال تغییر کار، و تغییر پارادایم یک شغل برای یک عمر است.
نویسنده: شهرزاد سلطان
|*| هدف آموزش رسمی پشتیبانی از یادگیری با کیفیت و ایجاد فرصت انتخاب برنامههای اموزشی متناسب با مهارتهای لازم و علایق دانشآموزان در دنیای امروزی است. امروزه فناوری بر تمام زمینههای زندگی فردی و شغلی و تعاملات جهانی تاثیرگذاشته است و به تامین نیازهای اساسی بشر و بهبود زندگی بشر کمک میکند. از این رو آموزش نیازمند برنامه درسی مبتنی بر تربیت فناورانه است تا دانشآموزان را در زمینه تعامل با تهدیدها و فرصتهای قرن بیست و یکم و درک و بهرهمندی از فناوریهای مختلف مجهز به سواد فناورانه سازد.
الگوی برنامه درسی تربیت فناورانه مبتنی بر سواد فناورانه برای زندگی در قرن بیست و یکم، برآوردن نیازهای دنیای در حال تغییر کار، و تغییر پارادایم یک شغل برای یک عمر است. مقولههای اصلی در این الگو عبارتند از مفاهیم و سواد فناورانه؛ رابطه فناوری با جامعه، تفکر طراحی و حل مسئله؛ شایستگیهای فنی و غیرفنی؛ توانایی انتخاب و استفاده از فناوری در زمینههای مختلف شغلی. محتوا و فعالیتهای یادگیری بر پایه تفکر طراحی، حل مسئله، تفکر انتقادی، دست ورزی، کار گروهی، پژوهش در زمینه اثرات فناوری استوار هستند. روش تدریس بر استفاده از منابع متعدد به ویژه فناوری اطلاعاتی و ارتباطی متمرکز است. ارزشیابی بر اساس روشهای سنجش دانش، فرایند و محصول فناورانه انجام میشود.
از آنجا که برنامههای درسي تربیت فناورانه در آموزش ایران نونوشته هستند، پژوهش زیادي در این زمینه انجام نشده و نویسنده کتاب حاضر که در رشته دکترای مطالعات برنامهدرسی تحصیل کرده در صدد است تا بر پایه تجارب داخلی و خارجی و دانش خود ابتدا به موضوع تربیت فناورانه و سپس به الگوی برنامه درسی تربیت فناورانه بپردازد تا درک بهتری از این برنامه درسی جدید حاصل شود.
The technological education curriculum provides a model for preparing students for work in the ever-changing 21stcentury, as the paradigm of one career for a lifetime has changed. Piling up information in one’s mind no longer helps in today’s world with the massive information and all the newly emerging skills. To be successful, one requires technological education, a deep understanding of the relationship between technology and society, a mentality for designing and problem solving, critical thinking, hands-on experience, group work, ability to choose and use technology that is appropriate for various professions, and research on the effects of technology. These qualities form the basis of technological education.